skade etter tannregulering

Bildet over viser hva som kan skje ved bruk av dårlig tilpassede plater. Bildet viser tennene til en pasient som fikk en veldig dårlig tilpasset plate eller gom, noe som dyttet på fronttennene. Dette dyttet gjorde at den ene tanna ble skjøvet delvis ut av kjevekammen. Dette er eksemplet på en plate som ikke er passiv som den skal være.

Plater eller retensjonsplater (som er det faglig riktige begrepet) er noe som mange får beskjed om å bruke etter å ha vært gjennom en lang slitsom periode med tannregulering. De fleste får beskjed om å bruke dem på natta når man sover. Men hva er hensikten med disse retensjonsplatene og hvorfor man må bruke dem hver natt?

Tenner har lyst til å flytte seg etter regulering

Det som alle tannleger og spesialister er enige om er at tenner får stor lyst til å flytte på seg etter endt kjeveortopedisk behandling. I prinsippet er det ikke tenner som flytter seg men kjevebeinet som holder tennene på plass og fibrene som kobler tennene til kjevebenet som får lyst til å sprette tilbake og få tennene tilbake til der de opprinnelig var.

Av den anser man retensjonsfasen av tannregulering som den viktigste delen av behandlingen. Det er denne fasen av behandlingen som blir forsert og forsømt av veldig mange behandlere. Bare spør litt rundt og se hvor mange som har hatt tannregulering som barn eller ungdom og som har beholdt tennene rette og fine siden. Det er kanskje en stor majoritet som ikke har holdt tennene rette og fine slik de var like etter behandligen. Hva er årsaken til dette mon tro? a

Vel, de fleste mislykkede tannreguleringer er grunnet manglende bruk av retensjonsstrenger eller plater. De fleste kjeveortopeder i vår verden er blitt masseprodusenter og gidder rett og slett ikke å bruke tid på å montere en fin solid fastmontert streng bakpå tennene for å holde dem rette og fine. Det de fleste av disse kjeveortopedene gjør er å fremstille en plate eller retensjonsplate som pasienten får beskjed om å bruke i uoverskuelig fremtid. Med andre ord legger de hele ansvaret på pasienten. Og hvor mange er det som klarer å holde på plata si og bruker den hver natt? Det er svært begrenset antall mennesker som klarer å gjøre dette. Fordi de fleste enten mister dem eller ikke bruker dem i strekk. Når man ikke bruker disse platene slavisk hver eneste dag, vil tennene flytte på seg slik at plata ikke lenger vil passe over tennene. Dette kan skje allerede etter 1 dag ved manglende bruk av plata.

Den dag idag er det veldig mange kjeveortopeder og tannleger som ikke har fått med seg at retensjon av tenner etter tannregulering er et «must» til enhver tid om man skal være hundre prosent sikker på at tennene holder seg der man vil ha dem. Dette gjelder uavhengig hvor lenge siden tannreguleringen ble gjort og uavhengig av pasientens alder. Veldig mange tannleger fjerner pasienters retensjonsstreng i tileffeller der strengen løsner helt eller delvis uten å informere om behovet for en ny en. Fra det tidspunktet vil tennene endre stilling med tiden.

Plate etter tannregulering er ikke nok

Det å sende pasienten av gårde uten en fastmontert solid streng bakpå tennene er ikke en forsvarlig behandling. Man skal ikke alt ansvar på pasienten når det gjelder opprettholdelse av tennenes stilling. Man kan også bruke både retensjonsstreng og plate om vil ha ekstra beskyttelse mot forflytting av tenner. I tilfeller der man mister retensjonsplata si, så bør man si ifra til tannlegen eller kjeveortopeden for å få en ny plate. Dette må man gjøre så fort som mulig. For eks. tilbyr tannlegene på Vinterbro Tannlegesenter retensjonsplater som de leverer på dagen. Disse platene er veldig sterke og ikke veldig dyre heller.

Retensjonsplater skal være veldig behagelige å ha på slik at langtidsbruken ikke blir til et hodebry.