I våre dager der alle har tilgang til internett, kan hvem som helst finne hva enn de leter etter på nettet. Til stadighet søker mennesker etter kunnskapsrike empatiske leger og tannleger som kan hjelpe dem men det er blitt en umulig oppgave når faktumet er at de fleste «fabrikkerer» sine online anmeldelser og reviews. Det er blitt en bransjenorm å nærmest kjøpe gode fyldige fem-stjerners anmeldelser. Mange tannleger lover sine kunder rabatter til gjengjeld for deres top-vurdering. Parallelt med dette, driver mange SEO selskaper lokalisert i India eller andre asiatiske land med å pumpe ut vurderinger på bestilling til relativt lave priser.

Så i en slik verden hvordan i alle dager skal folk klare å vite hva som er sant og hva som er på tull? I disse dager vinner de som har lært å lure folk best. Det er jo klart at de som tyr til fargerike tvilsomme PR-taktikker må også levere et produkt eller tjeneste som er noenlunde bra ellers vil dette gå svært galt. Men hvordan finner man en tannlege eller lege som bryr seg genuint om deg og din helse? Hvordan finner man en slik fagmann med penger som siste prioritet?

En god tannlege

For et år siden da jeg flyttet til Ski i Nordre Follo så måtte jeg finne meg en god tannlege siden det ikke var praktisk å dra til byen til tannlegen som jeg brukte før. Jeg kom borti denne siden der de skriver om hvordan man skal finne den beste tannlegen:

https://vinterbrotannklinikk.no

Da fant jeg min nåværende tannlege på Vinterbro Tannlegesenter som hadde en svært uvanlig og unik tilnærming til alt. Jeg hadde aldri opplevd noe slikt før. Min første behandlingen var at jeg måtte trekke min 12 årsjeksel som hadde blitt vond. Hele den prosessen var en utrolig beroligende magisk opplevelse. På behandlingsrommet ble det spilt rolig lindrende musikk i bakgrunnen. For hvert steg sørget tannlegen for at jeg hadde det 100% bra. Han forklarte hvert steg med en rolig og fortryllende sjarm. Det hele gjorde at jeg var i en halv-søvnig tilstand. Og tannlegestolen som var ekstremt myk og behagelig gjorde ikke saken noe bedre. Det utrolige var at jeg ikke skjønte når han satte bedøvelsen. Jeg ble plutselig klar over at tunga mi begynte å bli nummen.

Så gikk hele trekkingen unna på 15 minutter uten noe «fuss». Etter seansen hadde vi en lang samtale siden jeg var den siste pasienten hans på dagen. Han snakket mye om hvordan tannleger flest i Norge opererte og hvordan det hele grenset til uetisk yrkesutøvelse. Han snakket om hvor det hele har dreid seg mot mantraen «høyest mulig inntjening på kortest mulig tid». Tannleger bruker generelt lite tid på hver enkeltpasient men samtidig vil de utføre mest mulig for å tjene nok. Den tiden der pasientens helse og autonomi var i sentrum er ifølge han langt forbi. Alt det han forklarte stemte fullstendig med min tidligere erfaringer.

Ekffekt fjerning av tann

Tannlege som behandler tennene dine som sine egne tenner

Han forklarte at en god tannlege er den som behandler pasientens tenner som om det skulle være tennene til sin egen kjære. En slik omtanke og presisjon krever da veldig god tid og tålmodighet. Å jobbe på tenner er håndtverk på en lite skala og i svært kompliserte forhold. Man har et levende bevisst menneske å ta hensyn til. Man har enormt mange hindre som er i veien og vil utdrive enhver inntrenger. Munnen er et lite området med spytt, blod, dugg, tunge, kinn som samarbeider om å gjøre det vanskeligst mulig å oppholde seg i munnen. Andre ting er et gap som lukkes hele tiden grunnet slitne muskler, et svelg som må svelge hele tiden, en nakke som blir slitten av å ligge litt bakover, følelse av vondt ved enhver pirk, ubehagelig durring som går i hjernen ved boring og mange andre ting. Som beskrevet her kan man se hvor vanskelig jobben til en tannlege er.

Så under slike forhold, er det ekstremt lett og fristende for tannlegen å «cut corners» og prøve å forsere og få ting unna. Så hva vil resultet av en slik holdning bli? Vel, ifølge tannlegen min vil resultatet av dette bli et suboptimalt og et lite varig arbeid på dine tenner som faktiskt på lang sikt kan koste deg tennene dine.

Tålmodighet og stressmestring

Tannlegen min fortalte at en god tannlege er den som har tålmodighet av stål. Når en jobber i så en uregjerlig og fiendtlig omgivelse som en menneskemunn så må tannlegen ha en tålmodighet uten sidestykke. Alt i munnen er veldig liten og utilgjengelig. Så alt vil ta tid. Dette krever usedvanlig stor tålmodighet. Og dette har den tannlegen som bryr seg dypt om deg og dine tenner. Uten denne tålmodigheten vil det være likegyldig for tannlegen og da vil det handle om å gjøre seg ferdig på fortest mulig tid. Det er ikke bare tålmodighet som må til. En god tannlege må også være innstilt på å ha det vanskelig både fysisk og mentalt i mange situasjoner. I mange tilfeller må tannlegen ta seg av sliten og kavingen for at pasienten skal slippe det. I mange situasjoner må tannlegen slåss med tungen, kinnet, mot dårlig innsyn, mot tiden og pasientens begrensede utholdenhet og evne til å holde munnen oppe. Så om tannlegen ikke tar den kamp, vil tennene til pasienten betale prisen på sikt.

Denne siste beskrivelsen handler om hvor bra tannlegen mestrer det inherent store nivået av stress i tannlege-hverdagen. En slik stressmestring kommer ikke alltid med erfaring og fartstid i dette yrket. Det er en personlighetstrekk som enhver god tannlege MÅ inneha. Uten denne egenskapen er det mulig å være en god tannlege ifølge min tannlege.

Tannlege med empati om omtanke

Tannlegen min snakket vedlig mye om viktigheten av empati og omtanke hvis man skal kunne kalle seg en god tannlege. Jeg ble minnet godt om dette da han ringte meg dagen etter timen hos han. Han ringte meg for å spørre hvordan det gikk med meg og om jeg hadde det bra etter trekkingen !!! Jeg ble helt lamslått når jeg fikk denne telefonen. For hvem gjør sånt i denne verden? Jeg har aldri hørt om maken til omtanke og oppfølging i noen sammenheng. Etter telefonsamtalen var jeg bokstavelig talt i sjokk. Jeg var så glad for å se at det fins fortsatt slike gode mennesker i denne verden. Min tannlege er ikke bare en eksepsjonell tannlege men også et eksepsjonelt menneske. Ferdig snakket !!

Også interesant å lese om hvordan man kan finne en god tannlege her også.