Hvordan finne en god tannlege?

I våre dager der alle har tilgang til internett, kan hvem som helst finne hva enn de leter etter på nettet. Til stadighet søker mennesker etter kunnskapsrike empatiske leger og tannleger som kan hjelpe dem men det er blitt en umulig oppgave når faktumet er at de fleste «fabrikkerer» sine online anmeldelser og reviews. Det er blitt en bransjenorm å nærmest kjøpe gode fyldige fem-stjerners anmeldelser. Mange tannleger lover sine kunder rabatter til gjengjeld for deres top-vurdering. Parallelt med dette, driver mange SEO selskaper lokalisert i India eller andre asiatiske land med å pumpe ut vurderinger på bestilling til relativt lave priser.

Så i en slik verden hvordan i alle dager skal folk klare å vite hva som er sant og hva som er på tull? I disse dager vinner de som har lært å lure folk best. Det er jo klart at de som tyr til fargerike tvilsomme PR-taktikker må også levere et produkt eller tjeneste som er noenlunde bra ellers vil dette gå svært galt. Men hvordan finner man en tannlege eller lege som bryr seg genuint om deg og din helse? Hvordan finner man en slik fagmann med penger som siste prioritet?

En god tannlege

For et år siden da jeg flyttet til Ski i Nordre Follo så måtte jeg finne meg en god tannlege siden det ikke var praktisk å dra til byen til tannlegen som jeg brukte før. Jeg kom borti denne siden der de skriver om hvordan man skal finne den beste tannlegen:

https://vinterbrotannklinikk.no

Da fant jeg min nåværende tannlege på Vinterbro Tannlegesenter som hadde en svært uvanlig og unik tilnærming til alt. Jeg hadde aldri opplevd noe slikt før. Min første behandlingen var at jeg måtte trekke min 12 årsjeksel som hadde blitt vond. Hele den prosessen var en utrolig beroligende magisk opplevelse. På behandlingsrommet ble det spilt rolig lindrende musikk i bakgrunnen. For hvert steg sørget tannlegen for at jeg hadde det 100% bra. Han forklarte hvert steg med en rolig og fortryllende sjarm. Det hele gjorde at jeg var i en halv-søvnig tilstand. Og tannlegestolen som var ekstremt myk og behagelig gjorde ikke saken noe bedre. Det utrolige var at jeg ikke skjønte når han satte bedøvelsen. Jeg ble plutselig klar over at tunga mi begynte å bli nummen.

Så gikk hele trekkingen unna på 15 minutter uten noe «fuss». Etter seansen hadde vi en lang samtale siden jeg var den siste pasienten hans på dagen. Han snakket mye om hvordan tannleger flest i Norge opererte og hvordan det hele grenset til uetisk yrkesutøvelse. Han snakket om hvor det hele har dreid seg mot mantraen «høyest mulig inntjening på kortest mulig tid». Tannleger bruker generelt lite tid på hver enkeltpasient men samtidig vil de utføre mest mulig for å tjene nok. Den tiden der pasientens helse og autonomi var i sentrum er ifølge han langt forbi. Alt det han forklarte stemte fullstendig med min tidligere erfaringer.

Ekffekt fjerning av tann

Tannlege som behandler tennene dine som sine egne tenner

Han forklarte at en god tannlege er den som behandler pasientens tenner som om det skulle være tennene til sin egen kjære. En slik omtanke og presisjon krever da veldig god tid og tålmodighet. Å jobbe på tenner er håndtverk på en lite skala og i svært kompliserte forhold. Man har et levende bevisst menneske å ta hensyn til. Man har enormt mange hindre som er i veien og vil utdrive enhver inntrenger. Munnen er et lite området med spytt, blod, dugg, tunge, kinn som samarbeider om å gjøre det vanskeligst mulig å oppholde seg i munnen. Andre ting er et gap som lukkes hele tiden grunnet slitne muskler, et svelg som må svelge hele tiden, en nakke som blir slitten av å ligge litt bakover, følelse av vondt ved enhver pirk, ubehagelig durring som går i hjernen ved boring og mange andre ting. Som beskrevet her kan man se hvor vanskelig jobben til en tannlege er.

Så under slike forhold, er det ekstremt lett og fristende for tannlegen å «cut corners» og prøve å forsere og få ting unna. Så hva vil resultet av en slik holdning bli? Vel, ifølge tannlegen min vil resultatet av dette bli et suboptimalt og et lite varig arbeid på dine tenner som faktiskt på lang sikt kan koste deg tennene dine.

Tålmodighet og stressmestring

Tannlegen min fortalte at en god tannlege er den som har tålmodighet av stål. Når en jobber i så en uregjerlig og fiendtlig omgivelse som en menneskemunn så må tannlegen ha en tålmodighet uten sidestykke. Alt i munnen er veldig liten og utilgjengelig. Så alt vil ta tid. Dette krever usedvanlig stor tålmodighet. Og dette har den tannlegen som bryr seg dypt om deg og dine tenner. Uten denne tålmodigheten vil det være likegyldig for tannlegen og da vil det handle om å gjøre seg ferdig på fortest mulig tid. Det er ikke bare tålmodighet som må til. En god tannlege må også være innstilt på å ha det vanskelig både fysisk og mentalt i mange situasjoner. I mange tilfeller må tannlegen ta seg av sliten og kavingen for at pasienten skal slippe det. I mange situasjoner må tannlegen slåss med tungen, kinnet, mot dårlig innsyn, mot tiden og pasientens begrensede utholdenhet og evne til å holde munnen oppe. Så om tannlegen ikke tar den kamp, vil tennene til pasienten betale prisen på sikt.

Denne siste beskrivelsen handler om hvor bra tannlegen mestrer det inherent store nivået av stress i tannlege-hverdagen. En slik stressmestring kommer ikke alltid med erfaring og fartstid i dette yrket. Det er en personlighetstrekk som enhver god tannlege MÅ inneha. Uten denne egenskapen er det mulig å være en god tannlege ifølge min tannlege.

Tannlege med empati om omtanke

Tannlegen min snakket vedlig mye om viktigheten av empati og omtanke hvis man skal kunne kalle seg en god tannlege. Jeg ble minnet godt om dette da han ringte meg dagen etter timen hos han. Han ringte meg for å spørre hvordan det gikk med meg og om jeg hadde det bra etter trekkingen !!! Jeg ble helt lamslått når jeg fikk denne telefonen. For hvem gjør sånt i denne verden? Jeg har aldri hørt om maken til omtanke og oppfølging i noen sammenheng. Etter telefonsamtalen var jeg bokstavelig talt i sjokk. Jeg var så glad for å se at det fins fortsatt slike gode mennesker i denne verden. Min tannlege er ikke bare en eksepsjonell tannlege men også et eksepsjonelt menneske. Ferdig snakket !!

Også interesant å lese om hvordan man kan finne en god tannlege her også.

Tannlegeavgifter – Finne tannlegetjenester for mennesker

Det er mange forskjellige typer tannlegetjenester som en generell tannlege kan utføre. Disse tjenestene spenner fra grunnleggende prosedyrer som rengjøring av tenner, fyllinger og rotkanaler til mye mer komplekse tjenester som tannimplantater og rekonstruktiv kirurgi. Selv om folk flest tenker på generelle tannleger som bare den typen som fikser tennene når det er nødvendig, er det faktisk mange forskjellige typer tannleger som utfører et bredt utvalg av forskjellige oppgaver. Her vil vi liste opp noen av de forskjellige typer tannleger som er tilgjengelige.
En type tannlegetjeneste er en kosmetisk tannlege. Disse tannlegene er i stand til å omforme tennene til pasientene og få dem til å se yngre og mer attraktive ut. Mange kosmetiske tannleger jobber tett med pasientene for å designe og skape de best mulig smilene. De har spesialutdannede fagpersoner som er i stand til å bruke en rekke forskjellige teknikker og materialer for å omforme tennene og få pasientene til å føle seg tryggere på utseendet. Noen av prosedyrene som en kosmetisk tannlege kan tilby inkluderer tannbleking, finér, liming, tannbleking og til og med kirurgisk implantatplassering.
En annen type tannlegetjeneste er en kjeveortoped. Disse tannlegene er opplært til å ivareta bestemte typer forhold som mennesker kan bli født med. Noen av disse tilstandene inkluderer ganer i spalten, tannkjøttsykdom og forsinkelser i utviklingen. Kjeveortopeder kan også være i stand til å behandle pasienter for et bredt utvalg av forskjellige typer tannproblemer, inkludert tannkjøttsykdom, hulrom og visdomstenner. Kjeveortopeder kan utføre en rekke forskjellige prosedyrer, inkludert tannregulering, proteser og til og med kirurgiske implantater.
Nok en annen type tannlegetjeneste er en kjeveortoped. En kjeveortoped jobber innen forbedring av utseendet til pasientenes tenner ved bruk av forskjellige verktøy og utstyr. Noen av disse verktøyene brukes til å rette ut tennene, og noen av dem brukes til å opprettholde riktig justering. Andre typer tannlegetjenester utført av en kjeveortoped inkluderer tannbroer, tannkjøttkirurgi, kroner og til og med apparater som seler. En kjeveortoped kan jobbe på en rekke forskjellige steder, inkludert skole, sykehus, private kontorer og til og med boliger. Når det gjelder kostnad, kan en kjeveortoped være en av de dyreste typene tannlegetjenester som tilbys, men det er en rekke forskjellige måter som en pasient kan redusere de totale kostnadene forbundet med å ta vare på tennene.
Det første en person som er interessert i å redusere tannlegekostnadene, bør gjøre er å se nøye på listen over forskjellige typer tjenester som en tannlege tilbyr. Ved å gjøre dette vil det være lettere for noen å bestemme nøyaktig hvilken type tannlege de trenger for å sikre at de får best mulig behandling. Når en liste over tannleger er tilgjengelig, kan en person se nærmere på de spesifikke tjenestene som hver tannlege tilbyr for å finne en tannlege som tilbyr de beste tjenestene.
Et viktig hensyn for alle som er interessert i å redusere tannkostene knyttet til tjenester som tilbys av en tannlege, inkluderer det faktum at noen tannleger kanskje ikke tilbyr mange typer ekstraksjoner. Det er noen generelle tannleger som bare vil utføre ekstraksjoner på pasienter hvis andre prosedyrer som tannregulering eller finér ikke har blitt brukt. Hvis en tannlege tilbyr en rekke forskjellige typer ekstraksjoner, vil det være lettere for en person å få et bedre tilbud på tjenestene de ønsker. En tannlege kan også belaste mer penger hvis de gir mer invasive prosedyrer, spesielt hvis de jobber ute på et kontor som ikke har mye utstyr.

Implantat rett i bihulen

Noen ganger når man har mistet tenner i overkjeven kan det være snakk om erstatning i form av skruer eller tannimplantater. I slike tilfeller hvis det er snakk om store eller små jeksler så kan man ha et problem. Det er nemlig slik at røttene til side- eller baktennene i overkjeven sitter noen ganger tett inntil bihulen. Når en mister disse tennene av en eller annen grunn så kan denne nærheten til bihulen skape komplikasjoner ved innsetting av implantatet. For man kan nemlig komme inn i bihulen fordi det ikke er nok benhøyde i kjeven. Da kan man se noe slikt:

Her kan man se at den måleskruen til høyre merket med svart pil tydelig har gått forbi gulvet til bulen som er den hvite streken merket med røde piler. Dette var noe og var forventet ved boring i kjevebenet. I dette tilfelle hadde man planlangt en prosedyre der man skulle øke benhøyden med kunstig bein. I en slik prosedyre løfter og forflytter man bihulegulvet opp for å skape nok bentykkelse for innsetting av skruen. Etter denne prosedyren vil man la kroppen tilhele slik at man oppnår et tettere og tykkere beinhøyde. Da vil dette se slikt ut:

benøkning

I prinsippet gjør man dette i 2 seanser. Etter å utført benøkningen pleier pasienter å bli satt på D- og K2-vitamin for å stimulere til en optimal beindannelse. Etter 3-4 måneder har man da oppnådd nok tett bein til å sette skruene inn:

Slik kan overkommer man problemet med altfor grunt bihulegulv. Dette er ingen oppgave eller behandling som tannleger kan utføre. For å få til et slikt resultat må en oppsøke en oral kirug eller periodontist. Tannimplantater krever stor omtanke. Dette innebærer at pasienten skal bruke små mellombørster rundt implantatene for å unngå betennele rundt fiksturene. Implantater er ofte laget av titanlegeringer. Dette er et biokompatibelt fremmedlege som lett kan samle på belegg og bakterier. Så det å sette et tannimplatat i munnen er forpliktelse for livet. For pasienten skal være ekstra ops på deres renhold og vedlikehold.

Plate etter tannregulering for stabilitet

skade etter tannregulering

Bildet over viser hva som kan skje ved bruk av dårlig tilpassede plater. Bildet viser tennene til en pasient som fikk en veldig dårlig tilpasset plate eller gom, noe som dyttet på fronttennene. Dette dyttet gjorde at den ene tanna ble skjøvet delvis ut av kjevekammen. Dette er eksemplet på en plate som ikke er passiv som den skal være.

Plater eller retensjonsplater (som er det faglig riktige begrepet) er noe som mange får beskjed om å bruke etter å ha vært gjennom en lang slitsom periode med tannregulering. De fleste får beskjed om å bruke dem på natta når man sover. Men hva er hensikten med disse retensjonsplatene og hvorfor man må bruke dem hver natt?

Tenner har lyst til å flytte seg etter regulering

Det som alle tannleger og spesialister er enige om er at tenner får stor lyst til å flytte på seg etter endt kjeveortopedisk behandling. I prinsippet er det ikke tenner som flytter seg men kjevebeinet som holder tennene på plass og fibrene som kobler tennene til kjevebenet som får lyst til å sprette tilbake og få tennene tilbake til der de opprinnelig var.

Av den anser man retensjonsfasen av tannregulering som den viktigste delen av behandlingen. Det er denne fasen av behandlingen som blir forsert og forsømt av veldig mange behandlere. Bare spør litt rundt og se hvor mange som har hatt tannregulering som barn eller ungdom og som har beholdt tennene rette og fine siden. Det er kanskje en stor majoritet som ikke har holdt tennene rette og fine slik de var like etter behandligen. Hva er årsaken til dette mon tro? a

Vel, de fleste mislykkede tannreguleringer er grunnet manglende bruk av retensjonsstrenger eller plater. De fleste kjeveortopeder i vår verden er blitt masseprodusenter og gidder rett og slett ikke å bruke tid på å montere en fin solid fastmontert streng bakpå tennene for å holde dem rette og fine. Det de fleste av disse kjeveortopedene gjør er å fremstille en plate eller retensjonsplate som pasienten får beskjed om å bruke i uoverskuelig fremtid. Med andre ord legger de hele ansvaret på pasienten. Og hvor mange er det som klarer å holde på plata si og bruker den hver natt? Det er svært begrenset antall mennesker som klarer å gjøre dette. Fordi de fleste enten mister dem eller ikke bruker dem i strekk. Når man ikke bruker disse platene slavisk hver eneste dag, vil tennene flytte på seg slik at plata ikke lenger vil passe over tennene. Dette kan skje allerede etter 1 dag ved manglende bruk av plata.

Den dag idag er det veldig mange kjeveortopeder og tannleger som ikke har fått med seg at retensjon av tenner etter tannregulering er et «must» til enhver tid om man skal være hundre prosent sikker på at tennene holder seg der man vil ha dem. Dette gjelder uavhengig hvor lenge siden tannreguleringen ble gjort og uavhengig av pasientens alder. Veldig mange tannleger fjerner pasienters retensjonsstreng i tileffeller der strengen løsner helt eller delvis uten å informere om behovet for en ny en. Fra det tidspunktet vil tennene endre stilling med tiden.

Plate etter tannregulering er ikke nok

Det å sende pasienten av gårde uten en fastmontert solid streng bakpå tennene er ikke en forsvarlig behandling. Man skal ikke alt ansvar på pasienten når det gjelder opprettholdelse av tennenes stilling. Man kan også bruke både retensjonsstreng og plate om vil ha ekstra beskyttelse mot forflytting av tenner. I tilfeller der man mister retensjonsplata si, så bør man si ifra til tannlegen eller kjeveortopeden for å få en ny plate. Dette må man gjøre så fort som mulig. For eks. tilbyr tannlegene på Vinterbro Tannlegesenter retensjonsplater som de leverer på dagen. Disse platene er veldig sterke og ikke veldig dyre heller.

Retensjonsplater skal være veldig behagelige å ha på slik at langtidsbruken ikke blir til et hodebry.